Ivan Pavlakovič, ml.

fotografija & glasba

19.Aug2009

Ustanovitev Go.bE

Go.bE - poletje 97

Go.bE - poletje 97

Go.bE so bile ustanovljene iz preprostega razloga, želja po glasbi. V pozni pomladi, ko je zunaj dišalo že po poletju, smo se leta 1997 zbrali na poskusnih vajah z Boštjanom in Jožetom v prostorih MKK Črnomelj. Hm, zadeva je bila po svoje zelo zanimiva. Jože je prinesel kitaro in ojačevalec. Za Boštjana so bile to prve vaje na basu – prej je pol desetletja preigraval kitaro pri Noname. Moja želja pa so bili bobni, ki sem jih dobil v MKK. Bili smo mladi in brez nekih velikih izkušenj na tem področju toda s poskusnim muziciranjem smo bili zadovolji…no ja, vsaj toliko, da se smo odločili da vztrajamo naprej. Poletje 97 je bilo sanjsko…dan preživel na Kolpi, večere pa na vajah. Fajn časi.

Kot sem že omenil, smo bili brez velikih izkušenj zato smo začeli ustvarjati avtorsko glasbo. Ideje so verjetno zaradi svežine in velike želje kr padale. Po nekaj vajah smo imeli že približno 5 ali 6 komadov. Ker nismo bili virtuozi na svojih inštrumentih (sami “zelenci”) smo začeli razmišljati o vokalih. Na vaje smo povabili prijatelja Primoža, ki je prej pel pri Noname-jih. Z besedili ni imel zadržkov in že na prvih vajah poskušal pet. Od takrat naprej se je trio razširil na kvartet.

Go.bE - Jože, Primož, ja, Boštjan

Go.bE - Jože, Primož, Ivan, Boštjan

Prvi predstavitveni koncert se je zgodil v MKK Črnomelj, v mesecu septembra 1997. Na koncertu smo predstavili svoje trimesečne sadove in teh je bilo približno 10 do 12 komadov. Vem, da smo še odigrali par priredb, ki se jih pa po teh letih ne spomnim več.

Takoj po krstnem koncertu so Go.bE doživele 8 mesečno pavzo. “Krivec” je bil Boštjan, ker se je odšel potepati po Aziji. Ta čas smo izkoristili tako, da smo uredili prostor za vaje, nabavili inštrumente in malo trenirali.

Part II.

Po vrnitvi Boštjana smo z muziciranjem normalo nadaljevali. Želja je bila še vedno velika ampak zaradi študijskih obveznostih smo pristali le na vikend vajah. Bolje to, kot nič.

V tem kratkem času se je nabralo že kr nekaj materiala zato smo si začeli zastavljati nove cilje. Eden od ciljev vsakega banda je studijo in izdaja albuma. No pri nas je zaradi suhe denarnice v zadnjem žepu to šlo bolj počasi. Na začetku smo poskušali snemat kr sami. Za začetek se nam je slišalo super ampak roko na srce, posnetki so bili samo za domačo uporabo (če jih bi šel zdaj poslušat, si bi prej spil vsaj metin čaj…hehe). Kmalu smo spoznali, da bomo za dobre posnetke potrebovali pravi studijo. Vsi smo bili otroci “revnih” staršev zato njih ni bilo smisla prositi za denar. Nekega dne je Jože zasledil nek razpis, na katerega smo se prijavili in bili izbrani. Pripadal nam je le en dan studia tako, da smo posneli en komad. To je bila prva studijska izkušnja.

En komad še ni album. Denar je bil zavora na tej poti zato smo vedno iskali najugodnejše variante. Vmes smo imeli nekaj manjših koncertov vendar kot neuveljavljen band smo vedno igrali za potne stroške in pijačo (vsaj to!!!).

Green George tour 02 - Menza pri koritu, Metelkova, Ljubljana

Green George tour 02 - Menza pri koritu, Metelkova, Ljubljana

Od koncertnega obdobja mi je najbolj ostala v spominu Green George Tour 02, kjer smo s sokrajani Broken Lock promovirali kompilacijo Green George + Lepa Anka, ki jo je izdal belokranjski klub študentov. Turneja je trajala od 1.3. do 13.4.02. V tem času se je zvrstilo 11 koncertov po klubih širom Slovenije. Zanimiva izkušnja, ki je ostala v lepem spominu.

Turneja nam je takrat dala veliko, žal ne keša. Ker so bili komadi narejeni in z aranžmaji smo bili takrat zadovolji, smo začeli zelo resno razmišljat o snemanju. V tem času smo spoznali Roka P., ki je takrat snemal v studiu Kapa na Metelkovi. Večina komadov smo posneli septembra 02. Tako smo končno prišli do studijskih posnetkov, ki jih je bilo dovolj za izdajo albuma. Prav pri tem pa se je ponovno zakompliciralo in album nikoli ni izšel. Band si je kmalu po tem vzel daljšo pavzo.

Ponovno zbrani

Res je, da so bile Go.bE v mirovanju. To pa ne pomeni, da se člani z muziciranjem nismo ukvarjali. Kljub mirovanju je Primož leta 08 poslal nekaj komadov na natečaj Imamo dobro glasbo VAL 202 in bili ponovno izbrani. Tokrat smo dobili dva dni snemanja v Studio 14 na RTV Slovenija, kjer smo posneli remake komada XP.

Go.bE - Studio 14, RTV SLO

Go.bE - Studio 14, RTV SLO 2008

Po preteklih letih je bilo ponovno srečanje in obujanje starih komadov nostalgija na stare čase. Spoznali smo, da smo imeli komade zelo dobro naštudirane saj smo se jih večina hitro spomnili in odigrali. Zaradi natečaja smo se hitro posvetili komadu, ki je bil izbran. Ker smo imeli že studijski posnetek izbranega komada, smo ga malo spremenili. K sodelovanju smo povabili Tomaža P., ki je v komadu odigral klavijatursko linijo.

Go.bE danes

CD cover

CD cover

Go.bE smo končno izdali prvenec, katerega se je splačalo čakati. Plošček je izdan v samozaložbi, v nakladi 150 kopij. Na ploščku se nahaja 13 avtorskih komadov. Kako plošček zgleda in kako se to sliši, lahko preveriš na:

http://www.myspace.com/gobe09

Go.bE smo:

Primož P. – vokal, kitara

Jože M. – kitara

Boštjan R. – bas kitara

Ivan P. – bobni

Objavljeno v Band pred 14 years, 8 months ob 21:58.

Dodaj komentar

  Naslednja objava:

Ni komentarjev

Vpiši komentar s spodnjim obrazcem!


Napiši komentar


 • Koledar

  april 2024
  M T W T F S S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  

 • ZSFB